Korte werkweek

9 tot 5 baan? Dat is een keuze.

Een 9 tot 5 baan. Is dat nu zo slecht? Veel mensen klagen en erover. Maar weinig brengen er veranderingen in. Het is best logisch veel mensen denken dat er geen andere optie is dan 5 dagen per week 8 uur werken en soms zelfs wel meer.

Veel mensen moeten ook wel. Ze hebben een huis gekocht voor het maximale wat ze konden lenen, of hebben één of meerdere lease auto’s of andere financiële verplichtingen. Wat de meesten vergeten is dat veel van die verplichtingen ooit ene keus is geweest die ze zelf hebben gemaakt.

De meesten studenten leven op een kamer en betalen soms €.300,- per maand en er zijn natuurlijk uitschieters naar €.600,- ze delen de keuken badkamer en de kosten voor het internet Electra en water. Op die manier blijven hun kosten laag.

Op een of andere manier gaan veel zodra ze klaar zijn met hun opleiding het als normaal/verplichting zien op weg te komen uit dat kamertje. Soms gaan ze ineens huren betalen van €1.200,- per maand ook schaffen ze een auto aan, want ja ze gaan meer verdienen dus het geld moet op.

Maar wat als we dat standaard beeld eens zouden aanpassen? Wat als je nou niet direct van dat kamertje af probeert te komen? Dan hoef je ineens niet meer 5 dagen per week te werken. als student komen de meesten al rond van hun avond/weekend baantje. Sommige moeten dan helaas nog steeds ook wat bij lenen maar toch ze geven niet zoveel uit als iemand die fulltime werkt.

Als er meer mensen langer op kamers gaan wonen i.p.v. hele huizen bezetten wordt ook direct een deel van de woningnood weer opgelost en ook kunnen ze als ze wel willen sparen toch meer gaan werken zonder dat direct uit uitgaven patroon er op wordt aangepast.

De volgende stap kan ook nog worden veranderd. Mocht nu toch wel heel graag uit de studenten huisje willen? Dan kan je er voor kiezen om een woning te betrekken samen met een vriend/vriendin. Op die manier worden de kosten naar alle waarschijnlijk alsnog hoger dan je studentenkamertje maar een stuk minder dan wanneer je in je eentje een eengezinswoning moet bekostigen.

Een andere manier om op je vaste lasten te besparen is die auto die er vaak ineens gekocht wordt zodra er iemand fulltime gaat werken. waarom kan een student altijd alles met het OV doen? maar iemand die werkt krijgt daar ineens een afkeer van? terwijl vaak het OV goedkoper is en ook soms zelfs sneller door de files die je vermijdt. Ook kan je onderweg ontbijten en soms al wat voorbereidend werk waardoor als je dan op je werk bent je weer sneller klaar bent.

Kort gezegd. Denk allemaal eens na over de stappen die je hebt gemaakt of juist gaat maken. Zijn ze allemaal wel nodig want als je niet voldoet aan het standaard fulltime werken na je opleiding en ook direct je kosten mega verhogen kan je zoveel vrijheid overhouden!

Plaats een reactie