financieele gedachtengangen

Gedachtengangen

Iedereen heeft een andere gedachtegang en dat mag ook zeker! Wel vraag ik mij sinds de corona omstandigheden steeds vaker af of er niet standaard lessen moeten worden gegeven over doelen op scholen.

Afgelopen weekend waren wij bij familie omdat er iemand jarig was. Natuurlijk ging het hier veel over de corona omstandigheden en wat dit allemaal deed. Zo was het schandalig dat we niet 2 keer per jaar op vakantie konden en om dan toch maar iets te hebben gingen we dan maar in Nederland. Het geld moest natuurlijk wel op, dus had er één stel maar een nieuwe Lease auto aangeschaft de ander een uitbouw laten plaatsen en de derde een dakkapel.

Ik hou me altijd maar stil maar op zulk soort momenten vraag ik me altijd af WAAROM? De lease auto was omdat er nu geld, was nu de vakantie niet door ging. Maar, Moet je die dan niet jaren betalen i.p.v. 1 keer?

De uitbouw omdat ze nu meer thuis waren. Dit vond ik best een goede reden. Zonde dat je ineens niet meer tevreden bent waar je hiervoor wel al 5 jaar tevreden over was maar kan ik begrijpen.

De laatste het dakkapel had een redenatie waar mijn mond van openviel. Dit was een stel met 3 kinderen. Het koppel en 2 van de kinderen sliepen op de eerste verdieping en 1 puber op zolder. Deze puber sliep steeds vaker beneden op de bank omdat hij het teveel moeite vond om 2 trappen op te lopen! Hierom gingen de ouders een dakkapel plaatsen dan konden zij naar zolder en puber zoon naar hun huidige slaapkamer en hopelijk zou hij dan wel 1 trap willen lopen.  (kort gezegd Zoon krijgt zijn zin) het stel zelf wou die dan graag op zolder slapen? Nou liever niet want is wel warm maar hun zoon steeds op de bank vonden ze ook wel sneu.

Bij 2 van deze aanpassingen heb ik mijn bedenkingen of dit wordt gedaan omdat het nodig is of omdat het geld gewoon op moet. Ik vraag mij af, als er lessen op school waren gegeven die iedereen een basis had gegeven over sparen investeren en denken aan de toekomst de zelfde beslissingen hadden worden gemaakt.

Want als er al 1 dikke auto voor de deur staat is er dan nog 1 dikke auto nodig? Of had een goedkoper model ook voldaan? En die uitbouw op het huis. Dat huis waar ze jaren terug helemaal verliefd op waren geworden en waarvan ze toen in geloofde dat ze er oud in konden worden had die echt die aanbouw nodig? En natuurlijk dat dakkapel, had die zoon niet heel misschien gewoon op zolder kunnen gaan slapen omdat zijn ouders het fijn vonden om s ’ochtends op hun bank te kunnen gaan zitten?

Ik hoop dat iedereen gelukkig wordt van de keuzes die ze maken, en natuurlijk moet iedereen doen waar hij/zij zich goed bij voelt, maar ik zou toch willen dat iedereen leert wat langer te denken voordat er geld wordt uitgegeven. Op die manier kan je zoveel gelukkiger worden dan van je impuls aankopen!

Plaats een reactie